Fernströmska monumentet

Adress: Meyers plan / Prinsgatan, 374 38 Karlshamn Visa karta

Adress: Meyers plan / Prinsgatan, 374 38 Karlshamn

Till minne av A.K. Fernström och Karlshamns storhetstid i stenindustrin.

Detta 100 år gamla monument som består av elva olika granitsorter och väger 28 ton finns i stadens norra del intill Mieån.

Staden Karlshamns epok som ledande inom stenindustrin är för alltid förknippat med en person, nämligen Alfred Kofoed Fernström som kom till Karlshamn under 1800-talet och byggde upp ett imperium.
Han kom från Bornholm och insåg tidigt den blekingska granitens potential och startade A.K. Fernströms Stenindustrier i Matvik. Så småningom bröt han även sten i Sternö blåberg.
Flera kända byggnader runt om i världen är klädda i Fernströms granit, bland annat Empire State Building och pelarraderna utmed stadshuset i Stockholm.

Show more

Avstånd

  • Sevärdhet
    Kulturkvarteret 0,2 km
Hotell

First Hotel Carlshamn

Avstånd: 608 meter
Hos oss bor du på randen till havet. Korsa bara gatan utanför hotellet och du kommer till piren där du kan ta en båt rakt ut i skärgården. Eller så nöjer du dig med att avnjuta hamnutsikten från restaurang Hotellbaren och smuttar på den smått obligatoriska Carlshamns Flaggpunsch.
Camping

Kolleviks Camping/Camping

Avstånd: 2,6 km
På Kolleviks Camping finns 125 campingtomter, varav 95 med el. Här finns också några Quickstop. Anläggningen ligger 3 km sydost om Karlshamns centrum, mitt i Blekinge och med dess vackra skärgård på nära avstånd.
Hotell

Best Western Hotel Karlshamn

Avstånd: 2,3 km
Varmt välkommen till oss i Karlshamn med närhet till allt som har med skärgården att göra. I vårt nyrenoverade hotell bor du i en modern, avslappnad, trygg och varm miljö. Vi finns på Jannebergsvägen, bara hundra meter från Europavägen.