Högarör - bronsåldersgrav

Visa karta

På Sternö finns Blekinges största gravröse.

Under bronsåldern (1500-500 f Kr) infördes i Sverige bruket att kasta jord eller sten över de döda. I början av bronsåldern jordades de avlidna i en urholkad trädsam utan att brännas, men i slutet av perioden blev det sed att bränna de döda. Askan placerades i en lerurna, som sedan täcktes med sten eller jord.

I graven lades ofta redskap och smycken av brons. Bronsåldersgraven vid Högarör är täckt med sten, som förmodligen tagits från klapperstensfält i närheten.

För våra soldyrkande förfäder från bronsåldern måste det ha varit en hänförande utsikt från platsen, som ligger 53 m över havet. Eftersom röset är ganska stort (5 meter högt och 30-40 m i diameter), har kanske en storman från bronsåldern fått sin grav här.

Show more

Om denna aktivitet

Camping

Kolleviks Camping/Camping

Avstånd: 3,1 km
På Kolleviks Camping finns 125 campingtomter, varav 95 med el. Här finns också några Quickstop. Anläggningen ligger 3 km sydost om Karlshamns centrum, mitt i Blekinge och med dess vackra skärgård på nära avstånd.
Hotell

First Hotel Carlshamn

Avstånd: 2,5 km
Hos oss bor du på randen till havet. Korsa bara gatan utanför hotellet och du kommer till piren där du kan ta en båt rakt ut i skärgården. Eller så nöjer du dig med att avnjuta hamnutsikten från restaurang Hotellbaren och smuttar på den smått obligatoriska Carlshamns Flaggpunsch.
Stuga

Kolleviks Camping/Stugor

Avstånd: 3,1 km
på Kolleviks Camping finns 14 st fyrbädds campingstugor om 10 kvm. Dessa ligger ca 60 m från hav med sandstrand. Anläggningen ligger vid Östersjön, 3 km sydost om Karlshamns centrum. Mitt i Blekinge och med närhet till dess vackra skärgård.